sunnuntaina, huhtikuuta 05, 2009

Me mullassa möyrimme

Aamulla oli jo aika ihana kevätilma. Teki mieli sännätä siivoamaan takapihaa ja kävinkin siellä hiukan patsastelemassa. Lähes kaikki lumet ovat sulaneet, kapea kaistale on vielä jäljellä juuri siinä ruusujen edessä. Nurmikko on vaan ihan litsis lätsis -märkä, ettei sinne paljon viitsi mennä tallailemaan. Maa on niin savista, että alkaa muuten muistuttaa jotain festarialuetta.

Jätin syksyllä jokseenkin kaikki perennat sellaisenaan talven ajaksi ja keväisin suurimmat kicksit saankin sitten kukkapenkkien siivouksesta. Musta on kertakaikkisen ihanaa ottaa jätesäkki, oksasakset ja leikellä maata myöten kaikki kuivuneet varret poikki. Yleensä vielä silppuan varret 5 cm pätkiksi, jotta menevät sitten kätevämmin roskikseen. Sitten, kun kaikki kukkapenkit on parturoitu siisteiksi, näkee paljon paremmin koska alkaa rehottaa... Jotain elämää pihan lämpimimmästä nurkasta jo löytyikin, kuten kuvasta näkyy.

Keväiset ajatukset ohjautuivat näitä ratoja kuin itsestään jo kesään. Siitä seurasi ostoskierros puutarhakauppoihin. Sekä Viherpiha- että Kotipuutarha-lehdet ovat jo julistaneet, että jos vielä ei ole siemeniään kylvänyt, alkaa jo tehdä tiukkaa aikataulun suhteen. Vaikka toisaalta tavatonta ei ole ollut sekään, että siemenestä kylvetyt kasvit kasvavat ruukuissa jo ihan kamalan honteloiksi ja pitkiksi, mutta juhannuksenakin on ulkona vielä niin kylmä, ettei heitä voi heittää ovesta ulos. No ehkei enää juhannuksena, mutta siinä kesäkuun alkupäivinä (-öinä) kuitenkin.

Jos arvoisa lukija nyt katsoo vasemmalle, hän näkee tänään ostetun satsin. Kylvömultaa, pikkupikkuruukkuja, siemeniä ja erilaisia pelargonioita. Oi onnea! Tokan kanssa perustimme leirin pesuhuoneen lattialle ja aloimme istuttaa. Voi pojat, että me istutettiin! Välillä meinasi mennä hermo kun multaa lensi vähän joka paikkaan, mutta enimmäkseen meni hyvin. Loppulaskennassa selvisi, että 33 purkissa on nyt siemenestä tulossa silkkikukkia, silkkiunikkoja, kesämalvikkia, köynnöskrassia sekä auringonkukkia. Ja 34. purkki sisältää Roomasta tuotuja jumalattoman kokoisen palmupuun siemeniä, jotka tuskin kasvavat ainakaan samoihin mittoihin, jos ollenkaan. Toka osallistui mullittamisen lisäksi niin, että kirjoitti ansiokkaasti kasvien nimet jätskitikkuihin. Nyt jos joku niistä erehtyy nousemaan mullan pinnalle, me tiedämme kuka on kyseessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti