tiistaina, helmikuuta 23, 2010

Vuosihuollettu

Kerran vuodessa on diabeetikkona hyvä olla. Tehdään vuosihuolto, ihan niinkuin paremmallekin autolle. No öljyjä ei sentään vaihdeta, mutta kaikki olemassa olevat möhnät tutkitaan. Tosin sydänkäyrää ei tänä vuonna otettu, kun kaupunki säästää. Toivoa siis sopii, ettei ainakaan pumppu prakaa tässä piakkoin. Diabeteksen Käypä hoito -suositukseen on aika pitkälti kirjattu nämä, mitä milläkin kontrollikäynnillä tarkistetaan. Kaikki näyttää aina niin hienolta paperilla...

Se hienous jotenkin karisee vaan aina siinä vaiheessa, kun yrität puhua lääkärille siitä, että nyt ei oikein tämä hoito nappaa. Itse asiassa se ei voisi vähempää kiinnostaa. Toistaiseksi olen enimmäkseen pakottanut itseni sentään pistämään insuliinit, mutta silloin tällöin en jaksa vaivautua tekemään sitäkään. Pitkäaikaisverensokeri oli tällä kertaa 9,5 %, ehkä pari kymmenystä matalampi kuin viimeksi. Ei siinä mitään kato kun mittaat nyt kolme päivää ennen ja jälkeen joka aterian ja kirjoitat tähän kaavakkeeseen kellonajat, verensokerit, insuliini- ja hiilihydraattimäärät niin kato puhutaan sitten. I think not. Jos joku aseella uhkaa, voin just ja just saada mitattua kolmena päivänä, mutta en tod. peräkkäisinä. Insuliinimäärätkin voin kirjoittaa niille varattuihin sarakkeisiin, jos nyt on pakko. Mutta hiilihydraatteihin vedän rajan. Ehdottomasti. Hei naurakaa mulle jos haluatte, mutta ei ei ei.

Reumalääkäri oli puhelinkeskustelun perusteella lähettänyt diabeteslääkärille viestin, että jos jälkimmäinen voisi katsoa niveltilannettani, että vaatiiko se aikaisempaa vastaanottoaikaa kuin vasta juhannuksena. Hienosti sekin meni! Kerroin merkillisestä kivusta, joka on kuin oikeaan solisluuhun iskettäisiin puukko ja väännettäisiin siinä. Lääkärin mukaan siinä sattuu joko lihas tai luu. Jaahas. Enpä olisi arvannut. Muut nivelet eivät herättäneet minkäänlaista kiinnostusta. Systeemi on kyllä tosi kökkö siinä mielessä, että yksi lääkäri hoitaa vain keuhkoja, toinen vain niveliä ja kolmas vain diabetesta. Ketään ei kiinnosta oman erikoisalan ulkopuolelta olevat oireet, vaikka ei se nyt vaan voi mennä niin, että ne eivät muka mitenkään liittyisi toisiinsa. Mutta mistään ei saa sellaista lääkäriä, jolle saisi kertoa kaiken, mikä mättää.

Tämän käynnin anti jäi siis hyvin pitkälti siihen, että munuaiset toimivat hyvin, jaloissa on tunto tallella ja sokerit on liian korkealla. Mutta kato täytä nyt se kaavake niin katotaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti